Mudanya ve Zeytinbağı'nın ortasında, Roma Bizans döneminden kalma eski bir kenttir. Bizans dönemindeki adı, Siguino'dur. Luwi diline göre bu kelimenin anlamı yarımada' veya doline Taxiarchoi/Archaneloi köyüdür.
Köyde Hagios adında bir kilisesi vardır. Kilisenin XIX. yüzyılın sonlarında yapıldığı söylenmektedir. Ancak kilisenin yapımının, 780 yıllarına kadar indiğine ilişkin bilgiler de vardır. Nitekim Texier, 1833 yıllarında, burada Hagios Michael adına bir kilisenin bulunduğu yazmaktadır. Kilisenin bugünlerde restorasyonu yapılmaktadır.
1530 tarihli tahrirat defterinden Yıldırım Bayezıd'ın vakıf köyü olduğu anlaşılmaktadır. XVI. yüzyıl belgelerine göre köyde 106 hane Hıristiyan kayıtlıdır. Texier köyün adının anlamının incir olduğunu söyler. Köyde çok incir ağacı bulunduğu için bu ad verilmiş. 6 Eylül tarihinde köyde bir panayır düzenlenirdi.
1895 Yıllığı'na göre 382 Müslim, 2.638 kişi de gayrimüslim yaşamaktaydı. 1895 ve 1908 Yıllığı'na göre 386 hane bulunan köyde 1927 yılında 545, 1990 yılında 725, 1997 yılında 948 kişi yaşamaktaydı.
Kurtuluş Savaşı sonrasında, köyü terk eden Rumların yerine, Girit'in Kandiya kasabasından gelen göçmenler iskân edilmiştir. Ayrıca köyde Arnavut, Gürcü ve Selanik göçmenleri de yaşamaktadır.
Dünyanın en eski üçüncü kilisesine ev sahipliği yapan bu tarihi mahalle, bozulmamış doğal güzelliği ve eski Rum evleriyle görülmesi gereken önemli mahallelerden biri. Patrik Barthememaus’a atfen sessizlik anlamına geldiği de belirtilen Siği’nin adı, Bizans döneminde “Siguino” olarak geçiyor. Siği’nin 36.4 hektarlık kısmı 25 Temmuz 1990’da kentsel sit olarak belirlendi.
Zeytincilik, balıkçılık, turizmle geçimini sürdüren mahallede, günümüze gelen ve bir kısmı restore edilmiş Rum evleri bulunuyor. Masmavi denizi, yemyeşil bir doğasıyla dünyanın en önemli kültür hazinesini taşıyan köy, dar ve kesme taş sokakları, birbirinden renkli bahçeleriyle göz kamaştırıyor. Birbirinden güzel evlerin bahçesindeki mandalina, portakal ve limon ağaçları dikkati çekiyor. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenen eylül ve ekim aylarında meyve vermeye başlayan ağaçlar, Mudanya toprağının ne kadar bereketli olduğunu gözler önüne seriyor.
Kumyaka’daysanız, Barışın ve Kardeşliğin Başkenti Mudanya’nın çalışmalarıyla adı dünya sahnesine çıkan Kumyaka sahilinde tarihe tanıklık edebilirsiniz… Mudanya’nın “Dünya Barış Şehri” olduğunu tüm dünyaya duyuran Mudanya Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Kumyaka Sahili’nde 460 gönüllüyle su üzerinde Barış Sembolü yaparak, 2015 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na Mudanya’nın adını yazdırdı.